גידולי הידרו אינם המצאה חדשה, יש להם שורשים עמוקים בהיסטוריה האנושית עוד מימי קדם. אך נראה שבעשורים האחרונים יש רנסנס לגידול הידרו וישראל היא חלק אינטגרלי מהמהפכה.
שיטת הגידול ההידרופונית הגיעה לישראל אי שם בשנות ה-70. אז אמנם לא מכרו מערכות הידרופוניות בישראל, אך אם הצלחתם לתפוס טיסה קצרה להולנד יכולתם לחזור הביתה עם עציצים או אדניות הידרופוניות.
עם הזמן ועם התפשטות התופעה השיטה החלה לצבור חסידים ובשלהי סוף שנות ה-90 כבר היה בישראל מרכז להידרופוניקה. היום הדברים כבר נראים אחרת לגמרי: ניתן היום למצוא בקלות מידע מקצועי ונרחב אודות גידולי הידרו, אפשר לרכוש ערכות גידול, יש שפע של חנויות אמתיות ומקוונות שמציעות ציוד הידרופוני וגם ידע, והתחום כולו מחובק על ידי רבים ובעיקר על ידי אקולוגיים מושבעים.
איך קרה שגידולי הידרו כבשו דווקא את לבבותיהם של האקולוגים? הנה כמה סיבות סביבתיות שיכולות לספק הסברים.
גידול הידרו: היתרונות האקולוגיים הטמונים בשיטה ההידרופונית
את היתרונות האקולוגיים נסקור כעת תוך השוואה לגידולים מסורתיים באדמה.
השיטה ההידרופונית חסכונית במים. כידוע, מים הם משאב מוגבל בעולם. לצערנו הרב, במאה העשרים ואחת יש עדיין מדינות ואזורים גיאוגרפיים נרחבים בעולם שלהם אין גישה למים נקיים. השיטה ההידרופונית יכולה לחסוך כ- 20% מהמים שהיינו משקיעים בגידול של אותו צמח באדמה. איבוד המים היחיד בגידול הידרו הוא עקב התאדות המים. אך בשיטת הגידול ההידרופונית ניתן להשתמש שוב ושוב ולמחזר את המים וכך נמנעים מבזבוז מיותר של משאב כל כך יקר ונדיר.
השיטה ההידרופונית חסכונית בקרקע. הגידול המטאורי באוכלוסיית העולם מציב בפנינו אתגרים חדשים. צריך לספק לכל אותם אנשים בתים, ובתים בונים על קרקעות. הקרקעות הזמינות לגידולים חקלאיים הולכות ומתדלדלות. יותר ויותר מדינות מפשירות שטחים שיועדו לחקלאות לצורכי מגורים וכך מחסלות שטחים ירוקים החשובים כל כך להפחתת אפקט החממה המזיק.
גידול הידרו: חיסכון של 50%
בגידולי הידרו אנחנו למעשה חוסכים כ-50% מהקרקע הנדרשת לגידולים. אם העולם יעבור לשיטה הזו יישארו לנו יותר שטחים ירוקים, החיות יוכלו להמשיך לשגשג בטבע וגם יהיה יותר מקום בעולם לעצים וצמחיה.
הפחתת השימוש בדלק מאובנים (Fossil fuel). חברות המייצרות מזון תעשייתי עושות שימוש בדלק מאובנים שמזיק מאוד לסביבה כאשר הן משנעות את המזון שלהם לאזורים מוכי רעב ולאזורים שבהם אי אפשר לגדל מזונות חיוניים מסוימים עקב אי התאמה אקלימית. אך אם מגדלים מזון בשיטת הידרו במקומות סגורים ובתנאים מבוקרים אנחנו כבר לא תלויים במזג אוויר או בזמינות של סוגי קרקעות מסוימים, אנחנו יכולים לגדל מקומית מגוון רחב של צמחים לאורך כל עונות השנה בכל מקום ואזור בעולם וכך להפחית את השימוש בדלק מאובנים.
לאור כל היתרונות הסביבתיים הרבים אין זה פלא שאקולוגים רבים, בכל רחבי העולם, מקדמים ומובילים את מהפכת הגידול ההידרופוני.
להגיב