יום חמישי בערב, חזרתם מעוד יום עבודה. המקרר ריק, והפגישה האחרונה שקיימתם בעבודה שתתה לכם את כל האנרגיה. אתם חושבים לעצמכם שאתם צריכים להתחיל לבשל, אבל מהר מאוד מגלים שהשעה כבר ממש מאוחרת. אתם מחליטים לגשת למחשב, מחפשים "משלוחים בהרצליה", מזמינים ארוחה ובתוך כחצי שעה היא מגיעה אל סף הדלת שלכם. האוכל שקיבלתם מגיע ממסעדה, שם הוא מתבשל, נארז בזהירות ומגיע אלינו כשהוא חם. נראה פשוט בסך הכול, לא?
אז זהו שלא. המציאות הרבה יותר מורכבת, כך מסתבר.
שירותי משלוחים בהרצליה ממש כמו שירותי המשלוחים בניו יורק או בלונדון הם הרבה יותר מלארוז ארוחה בתוך קופסה. מאחורי שירותי משלוחים אלו עומדות מסעדות שלמות עם עובדים, שוטפי כלים, טבחים, מלצרים וספקים, ומסעדות אלו מדווחות על מגמה משמעותית באופן שבו אנחנו צורכים את האוכל שלנו.
מראיונות שקיימנו עם בעלי מסעדות בהרצליה עולה תמונת מצב מעניינת: אנשים ממעטים להגיע למסעדות בשנים האחרונות אך במקביל יש עלייה חדה בכמות המשלוחים ומגמה זאת ממשיכה להתחזק.
את ההוכחה למגמה זו מצאנו אצל רון, מנהל מסעדה בהרצליה. לדבריי רון עסקי המשלוחים בהרצליה הרבה יותר משגשגים מעסקי המסעדות. רון: "מרגע שהבנתי שכך הם פני הדברים, פתחתי מטבח ייעודי למשלוחים. היום אני יודע שאם אין אופציה לספק ללקוחות שלי משלוחים, אז אין עסק. חד וחלק. מרגע שפתחתי את מטבח המשלוחים הייעודי, נרשמתי לכל אתרי המשלוחים שיש בישראל ועובדים באזור הרצליה וההזמנות לא מפסיקות להגיע. אני לא מופתע, יש כאן דור חדש, דברים משתנים במהירות וחשוב לספק ללקוחות את מה שהם רוצים ולהשתנות עם הזמן".
עוד עדות לשינוי הזה מצאנו במסעדה של רויטל בהרצליה. נכנסו למסעדה שלה, ראינו את היצע המנות ואז חיפשנו מקום לשבת, אבל ראה זה פלא במסעדה של רויטל אין כיסא ישיבה אחד לרפואה. רויטל פתחה את המסעדה שלה לפני 4 חודשים כשהיא כבר מבינה לאן השוק הולך. רויטל מספרת: "אני יחסית צעירה, אני יודעת מה הדור שלי מעדיף ורוצה. שמתי לב כבר בשנה שעברה שעולם המשלוחים הולך לתפוס ובגדול ואם נחבר את זה לעובדה שלא היה לי יותר מדי כסף פנוי לפתיחת העסק – הרי שהעסק הקטן הזה שלי שהוא משהו בין מסעדה לבין דלפק משלוחים, זה מה שיכולתי להרשות לעצמי. וזה פשוט עובד. אנשים באים מזמינים והולכים, יש הרבה הזמנות טלפוניות ודרך האתרים והאפליקציות, ולקוחות לא ממש מתלוננים שאין מקום לשבת. אני מרוצה ונראה שגם הם מרוצים, כי הם ממשיכים לבוא ולהזמין."
אז למרות שעד לא מזמן חשבנו שלצאת ולאכול בחוץ זו פעילות מועדפת על רבים, הרי שהיום דברים נראים לנו קצת אחרת. כאשר יוצאים למסעדה צריך להזמין מקומות, להתרחץ, להתלבש, לנסוע, למצוא חניה ולשלם עליה וללכת עד למסעדה. וכל זה לא קורה כאשר אנחנו מזמינים משלוח אוכל אלינו הביתה.
מצד אחד, משמח מאוד לשמוע שעסקי המשלוחים בהרצליה משגשגים והרצליה אינה היחידה, אגב, זה קורה בכל מקום בעולם. אך מפחיד לחשוב איך שינוי זה ישפיע על תעשיית המסעדנות. האם הן יסגרו בעתיד כי לקוחות יפסיקו לפקוד את המסעדות כליל? כיצד יוכלו שירותי משלוחים להתקיים כאשר אין מאחוריהן גב של מסעדה?. לכל אלו יש השלכות קריטיות על ענף המסעדנות ויהיה זה מעניין לעקוב ולראות כיצד עולם שלם של צריכה משתנה לנגד עינינו.
להגיב