למרות, שלנו, האנשים שחיים במדינות מפותחות, יש גישה חופשית למזון ואוכל, התפריט התזונתי שלנו לא תמיד כולל את כל המרכיבים התזונתיים להם הגוף שלנו זקוק. אומגה 3, שעל פי רוב נמצא אותה במאכלים כמו דגים ובאגוזי מלך, היא מהדוגמאות הטובות ביותר לכך. הגוף שלנו לא יכול לייצר בעצמו אומגה 3 לכן צריך להוסיף באופן חיצוני ויזום לתפריט השבועי שלנו.
עד כה הציבור הרחב ידע כי אומגה 3 חיונית לבריאות הלב, אך מחקרים שנערכו בשנים האחרונות חושפים בפנינו קשר חדש, הקשר שבין אומגה 3 לבין המוח שלנו ובתוך כך – הקשר שבין אומגה שלוש לבין מצבי רוח והתנהגות. קשר שנחקר ביתר שאת ממש בימים הללו וכבר יש לא מעט ממצאים מפתיעים.
כך למשל, מחקרים מצאו שיש קשר בין חוסר באומגה 3 לבין תנודתיות במצב הרוח כגון: דיכאון, אך יש לומר כי החוקרים עדיין חלוקים ביניהם מה הוא המנגנון העצבי האחראי לקשר הזה.
מחקר אחר שפורסם ממש בתחילת השנה הראה כיצד הוספת אומגה 3 לתפריט השבועי יכולה לשנות את התפקוד של המוח. אחד החוקרים סיפר: "התוצאות של המחקר שערכנו עולות בקנה אחד עם התוצאות של מחקרים קליניים ומחקרים אפידמיולוגים אחרים, המצביעים על הקשר שקיים בין חוסר באומגה שלוש לבין הפרעות מצב רוח".
מחקר אחר שהוביל החוקר הצרפתי מתיו לאפורקדה מהמוסד הצרפתי הלאומי לבריאות ורפואה חיזק את המחקרים הקודמים. החוקרים גידלו עכברים ונתנו להם תפריט עם רמות נמוכות של אומגה 3 ועכברי ניסוי אלו הציגו מגוון רחב של תסמיני דיכאון במבחני ההתנהגות שהחוקרים הציגו בפניהם. החוקרים גילו כי העכברים שסבלו ממחסור באומגה 3 היו פחות סקרנים, נטו לחקור פחות את הסביבה, לא שיתפו פעולה במבחן שחייה ונטו להישאר קרוב לקיר הכלוב. על פי החוקרים תסמינים אלו הם מדד חרדה מאוד מקובל וניתן להקיש ממנו שמחסור באומגה שלוש בקרב עכברים עלול לגרום לדיכאון. ומכאן, אפשר להקיש גם על בני האדם.
באופן ספציפי, מצא צוות החוקרים כי תפריט תזונתי החסר אומגה שלוש, הפחית את התפקוד של קולטנים קנבינואידים, שהם חלק מרשת האיתות של המוח המעורבת בתחושת תאבון וכאב. כלומר החוקרים ממש ירדו לפרטים וחקרו את הסינפסות במוח של העכברים, ונראה שהתוצאות שלהם יכולות להסביר בהצלחה מדוע לא מעט מטפלים מוסיפים לתפריט של מטופלים בהפרעות מצב רוח – אומגה 3.
הקשר שבין אומגה שלוש למוח ובתוך כך להתנהגות ולמצבי רוח מרתק חוקרים רבים, והתוצאות של המחקרים שהבאנו כאן סיקרנו רבים. כך למשל, הפרופסור לפסיכיאטריה ג'ורג'י אסינס ממכללת אינשטיין לרפואה בניו יורק אמר על תוצאות המחקר האחרון שהבאנו עם עכברי המעבדה: "אני סבור שמדובר במחקר חשוב מאוד. הוא מעלה שאלות קריטיות באשר להשפעה האמתית שיש לאומגה שלוש על ההתנהגות ועל רווחתו של האדם".
ואכן, כבר עכשיו, כאמור, מטפלים רבים רושמים תוספי אומגה שלוש הן למטופלים מבוגרים והן לילדים ונוער הסובלים מדיכאון. אך כפי שציין פרופסור אסינס :"לא כל דיכאון הוא תוצר של מחסור באומגה 3. למרות שנראה שיש לאומגה שלוש השפעה מיטיבה על חלק מהמטופלים הסובלים מדיכאון, עבור חלק אחר – אין השפעה, שוב מאחר ומלכתחילה לא היה להם מחסור באומגה שלוש והדיכאון שלהם הוא תוצר של סיבה אחרת – גנטית או סביבתית."
דגים עשירים באומגה 3 או תוספי תזונה – אפשר להשיג אותם היום בקלות בסופרים, בחנויות טבע ובבתי המרחקת וכך לשמור תפריט תזונתי מאוזן העשיר באומגה שלוש. המחשבה שניתן לטפל במטופלים רבים שסובלים מדיכאון ואולי למנוע מראש דיכאון באנשים אחרים באמצעי כל כך זמין ובריא, בהחלט מסקרנת חוקרים רבים ונראה שבקרוב מאוד נגלה דברים חדשים ומעניינים לא פחות על הקשר שבין המוח וההתנהגות שלנו לבין אומגה ש
להגיב